Celá akce byla rozdělena na dvě části. Pro žáky 5. - 9. třídy byl ve spolupráci s mikulovskými vinaři Ing. Petrem Marcinčákem, Mgr. Petrem Hlávkou a Ing. Alenou Hlávkovou připraven program s názvem Mikulov v Těšeticích. Pro žáky 1. - 4. třídy připravili program podobného zaměření s názvem Den hroznového vína naše šikovné paní učitelky I. stupně.
Starší žáci se na čtyřech stanovištích seznamovali s informacemi, které souvisí s révou vinnou. Celoroční práci a život vinaře jim přiblížil člověk nejpovolanější, vinař Petr Marcinčák se synem. Záležitosti týkající se společenské etikety při stolování, práci sommeliera a jihomoravské zvyky a slavnosti si žáci vyzkoušeli pod vedenim Aleny a Petra Hlávkových. Otázku, jak se dostala energie do vína, zodpověděl a názorně na mnoha experimentech předvedl Smokeman v podání Ing. Jiřího Horáka z VŠB Ostrava. Historií vína a jeho rozšířením v ČR pak žáky provedly vyučující zeměpisu a dějepisu.
Mladší žáci rovněž putovali po čtyřech stanovištích. Na přírodovědném stanovišti prozkoumali ovocné stromy a rostliny plodící ovoce, seznámili se také s péčí o révu vinnou a ochutnali vinné hrozny. Na výtvarném stanovišti se dozvěděli o některých vinařských tradicích a domalovávali výzdobu lidových krojů a jihomoravských domků. Na hudebním stanovišti se žáci naučili a poté si zazpívali a hudebně doprovodili píseň, složenou pro tuto příležitost. Na pohybovém stanovišti pak všichni vyzkoušeli svou zručnost. Zjistili též, jak nesnadnou má vinař práci při plašení špačků a ostatních ptáků v době dozrávání hroznů.
Pozornost žáků při vstřebávání informací a snahu při plnění praktických úkolů ocenil pan Marcinčák předáním sazenic vinné révy a paní Hlávková věnovala žákům veliký Atlas krajiny České republiky. Révu žáci zasadili a budou o ni pečovat, atlas využijí v hodinách zeměpisu a přírodopisu. Nejaktivnějším žákům předal na závěr pan Marcinčák na památku knihu Rytíři vína na Moravě a v Čechách.
Poděkování patří všem, kteří se na přípravě a realizaci celého projektu pro těšetické žáky podíleli. Již se těšíme na druhou část projektu, která se uskuteční přímo ve vinohradu v průběhu června.