Pokusím se shrnout dvouleté úsilí mnoha lidí, kteří se na projektu podíleli. Za všechny bych jmenoval především autory projektu Ing. Petra Marcinčáka a Mgr. Petra Hlávku. Patronát nad projektem převzal též významný český kardiochirurg prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.
Cílem projektu bylo umožnit žákům osvojit si komplexní znalosti týkající se vinařské tématiky. Znalost vinařské kultury v sobě nese informační potenciál hned v několika rovinách.
V prvé řadě bylo záměrem představit víno jako nápoj, který není pouze konzumní komponentou života, ale především jako významnou složku důležitých společenských aktů a rituálů. K vínu se váže silná kulturní tradice, která sahá až k historickým kořenům našeho národa. Právě ve víně je obsažena mnohaletá historie předků a kulturních zvyklostí.
Další naší snahou bylo odstranit vnímání alkoholu jako tabuizovaného tématu u mladistvých a přesunout tak jeho možné nekontrolované zákulisní užívání do roviny, kde je víno vnímáno se zdrženlivostí, v intencích společenské etikety a zejména ve světle kulturních tradic.
Neméně důležitým úkolem bylo ukázat našim žákům celoroční pracovní úsilí vinaře. Vinař, stejně jako každý pěstitel, něž sklidí úrodu, musí udělat spoustu práce. Žáci si tak mohli uvědomit, že než se objeví mezi ovocem na stole hroznové víno, v napečeném cukroví třeba rozinky, či při slavnostní příležitosti sklenička vína, kterou si dospělí připíjí, předchází tomu spousta těžké práce. Pokud toto člověk vnímá, získá povětšinou k věcem jiný vztah než běžný konzument.
V neposlední řadě bylo naším cílem také podpořit možnou profesní angažovanost mladých lidí nejenom v zemědělství, ale též v oborech souvisejících s agroturistikou či cestovním ruchem.
V prvním roce projektu přijeli vinaři k nám do Těšetic s programem „Mikulov v Těšeticích". V něm se žáci na čtyřech stanovištích seznamovali s informacemi, které souvisí s révou vinnou. Celoroční práci a život vinaře jim přiblížil člověk nejpovolanější, vinař Petr Marcinčák se synem. Záležitosti týkající se společenské etikety při stolování a jihomoravské zvyky a slavnosti si žáci vyzkoušeli pod vedením Aleny a Petra Hlávkových. Otázku, jak se dostala energie do vína, zodpověděl a názorně na mnoha experimentech předvedl Smokeman v podání Ing. Jiřího Horáka z VŠB Ostrava. Historií vína a jeho rozšířením v ČR pak žáky provedly vyučující zeměpisu a dějepisu. Pozornost žáků při vstřebávání informací a snahu při plnění praktických úkolů ocenil pan Marcinčák předáním sazenic vinné révy, kterou žáci zasadili na školním dvoře, a vytvořili tak školní minivinohrad.
První rok projektu jsme zakončili návštěvou Mikulova a vinařství pana Marcinčáka v Novosedlích. Náš program v krásném historickém městě mezi vinohrady na úpatí Pálavy byl velmi pestrý a bohatý. Pan Marcinčák nám ukázal mnoho zajímavých míst v okolí města i ve městě samotném a z jeho výkladu na jednotlivých zastaveních bylo zřejmé, jak vřelý vztah ke svému městu a celému kraji má. Líbilo se nám rozkvetlé a vonící levandulové políčko s včelíny, obdivovali jsme nádherně položený vinohrad pod Svatým Kopečkem i výhledy ze Sv. Kopečka na Mikulov, Pálavu i do Rakouska. Zavítali jsme na mikulovský zámek a prohlédli si velmi zajímavou interaktivní expozici "Víno napříč staletími". Expozice zpracovává historii vinohradnictví a vinařství na našem území, je velmi neobvykle výtvarně řešená a z exponátů nás zaujal např. otisk vinné révy starý 18 milionů let. Poté jsme se přesunuli do vinařské obce Novosedly v blízkosti Mikulova a navštívili vinařství, kde se děti dozvěděly, jak se zpracovávají vinné hrozny. V krásném prostředí vinného sklípku jsme vinaři panu Marcinčákovi poděkovali zpěvem písně, kterou složila a secvičila s dětmi v hodinách hudební výchovy paní učitelka H. Vašíčková.
Druhý rok projektu byl zaměřený prakticky. Opět jsme vyrazili do vinařství v Novosedlích. Vinař pan Marcinčák se svými syny Petrem a Adamem pro nás připravili program s názvem „Na chvíli vinařem". Jednalo se o tři pracovní aktivity, které si postupně žáci vyzkoušeli.
Ve vinohradu nám vinař ukázal, jak se vinná réva okopává a zbavuje plevele. Dlouhý řádek byl pro každou skupinu velkou výzvou. Naše těla nejsou navyklá na delší práci s motykou, ale nakonec každá ze skupin dříve nebo později na konec řádku dorazila. Ve sklepě jsme poté pomáhali čistit vyprázdněné nerezové tanky, ve kterých probíhá fermentace. V expedici jsme si poté mohli vyzkoušet obsluhu etiketovacího stroje a následné balení oštítkovaných lahví s vínem do kartonů.
Keře révy vinné, které žáci zasadili na začátku celého projektu, během dvou let vyrostly a zesílily. A protože se o ně žáci v hodinách pracovních činností snažili starat podle rady vinaře, réva letos na jaře vykvetla a objevily se první hrozny. Několik bobulí přežilo nálety ptáků i nenechavé cizí ruce a dozrálo. A tak jsme po dvou letech práce mohli sklidit a ochutnat první miniúrodu. Zjistili jsme, že práce zemědělce je náročná a vyžaduje mnoho úsilí a času. Když se však dělá se zaujetím, výsledek stojí za to.
Mgr. Radovan Roubalík