Jak se energie dostává do vína a jak se víno rozvíjelo v dějinách
Datum vložení:9. května 2018 ve 14.39
Autor:
Zdravím, dnes bych vám chtěla napsat o našich zážitcích z vinařského projektu.
Dne 25. 4. 2018 za námi do těšetické školy přijeli vinaři z Mikulova se svým projektem "Vinařská kultura na školách". Akce se týkala celé školy, takže jsme všichni nabrali mnoho nových informací o víně. Dozvěděli jsme se, jak správně servírovat víno, jak poznat čerstvé víno, jak se energie dostává do vína, mnoho informací o víně v dějinách a ve světě, vinařství v ČR a mnoho dalšího. Já se zde zaměřím hlavně na stanoviště energie ve víně (F+CH) společně s dějinami vína a o víně ve světě a v ČR. Ve fyzice a chemii jsme si s panem Smokemanem zopakovali chemickou rovnici fotosyntézy, díky které vznikají cukry (energie) ve víně. Zkusili jsme také několik pokusů hlavně s vodíkem. Dále jsme si povídali o dějinách a pěstování vína ve světě. Dozvěděli jsme se, kdy se víno snad poprvé začalo pěstovat a v jakých zemích, dále, že se víno používalo častěji než voda, a další zajímavé věci. K přiblížení akce zde uvádím odkazy na dvě videa.